Sivut

maanantai 29. kesäkuuta 2015

Aamun rieska (Kaakkois-Suomalaisittain)


Yksi lapsuuteni herkullisista muistoista on isovanhempieni luona nautittu rieska. Rieska ostettiin Savitaipaleelta, Taipalsaarelta tai Lappeenrannasta. Rieska oli ohraista ja piimään tehtyä pyöreää ja paksua, kunnon leipää siis. 
Päälle levitettiin voita.


 Nyt on sitten harjoiteltava moisen tekoa itsekseen, ilman oikeaa ohjetta. Mielestäni pääsen kuitenkin rakenteen ja rapeakuorisuuden puolesta jo aika lähelle. Minä teen rieskan juuren edellisenä päivänä. Seuraavana päivänä kevyellä muotoilulla ja kääntelyllä laitan leivinliinan sisään kohoamaan pariksi tunniksi, jonka jälkeen paistan leivän kuumennetussa kattilassa melko kovassa lämmössä.



Tämän leivän laitoin eilen illalla aluille, aamulla kohoamaan ja aamupäivällä uuniin. Kun leipä saa rauhassa jäähtyä ritilän päällä leivinliinan alla, siitä tulee ihanan rapea kuorinen ja kuitenkin sisältä pehmeä.




Ei kommentteja :

Lähetä kommentti