Sivut

torstai 30. heinäkuuta 2015

Kesän pullapalmikot mustikoilla ja vaniljalla




Pulla muuntautuu moneksi! Mustikoiden runsaus houkuttaa laittamaan niitä yhteen sun toiseen leivonnaiseen. Ja pullaan tietysti!


Pullapalmikot ovat ehkä hieman työläämpiä, eli hitaampia kuin vaikka pullamustikkapiirakat, mutta mukavaa vaihtelua ja todella sieviä kahvipöytään. Valmistin kahden kokoisia palmikoita. Kaksi suurempaa pitkoa ja kuusi pienempää. Yhdestä pienemmästä palmikostakin riittää hyvin aina kahdelle kahvittelijalle. 

Valmistin aivan tavallisen pullataikinan, jonka kohottelin hyvin. Pyörittelin taikinasta kapeita pitkiä tankoja, jotka letitin neljällä. Kohotuksen jälkeen viilsin terävällä veitsellä pullan pituussuuntaan pitkän viillon (melkein pohjaan saakka) ja levitin viiltoa vähän tehden vaniljarahkalle tilaa. Ennen täytteitä voitelin kananmunalla. Rahka-kreemiseoksen sai kauniisti ja helposti pullaan pursottamalla. Vielä mustikoita ja raesokeria pintaan ja niin olivat valmiit uuniin.



Mustikoiden huumaa ja heinäkuun huipennusta toivotellen!

ps. Näiden palmikoiden mustikat keräsi perheemme miehet takapihaltamme.

keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Granaattiomena-cashewkakku


Tämän kakun suunnittelu lähti kaupasta, kun silmiini osui granaattiomena. Yksi kauneimpia hedelmiä, ainakin sisältä.

Pinterestistä löytyi idea, jossa hyödynnyttiin hedelmälihan lisäksi myös hieman omenan mehua. Mehua pirskoteltiin sokeri-jugurttikuorrutuksen päälle "marmorointi" mielessä.



Tässä kahvikakussa on käytetty rypsiöljyä rasvana ja jauhojen sekaan lisätty 100grammaa cashewpähkinää jauhettuna. Runsaasti kosteutta kakkuun tuo turkkilainen jugurtti, jota on siis taikinassa sekä kuorrutteessa.


Tätä pinkkiä kakkua maisteltiin tänään appivanhempieni kanssa iltakahveilla.

lauantai 25. heinäkuuta 2015

Mokka-mansikkakupit


Olemme remonteeranneet lasten huonetta. Uutta tapettia, uutta kerrossänkyä ja vaikka mitä. Tänään sitten melkein valmista huonetta juhlistettiin lasten ja ystäväperheen kanssa kuohuvalla päärynäjuomalla ja marenkileivoksilla. 



 Valmistin jokin aika sitten marengista pursottamalla kupin mallisia leivospohjia. Tänään hyvissä ajoin ennen vieraiden saapumista täytin kupit mansikka- ja mokkamoussella. Mokkamousse on kahvinystävien herkkua ja todella helppoa tehdä. Kerma, pikakahvijauhe ja sokeri kuumennetaan kiehuvaksi, jonka jälkeen lisätään valkosuklaa kuumaan seokseen. Suklaan sulettua siirretään seos jääkaappiin. Jäähdyttyään aivan kylmäksi se on vaahdotettavissa ja valmista vaahtoa.


Koristelin leivokset punaviinimarjoilla, suklaamintun lehdillä sekä hunajamuroilla.



keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Persikka-mustikkatorttu turkkilaisella jugurtilla


Kun pakastimessa on vielä runsaasti viime vuoden mustikoita, on erityisen suuri houkutus ja kutsumus leipoa niistä yhtä sun toista. Mustikat sopivatkin todella moneen leivonnaiseen.


 Näiden torttujen taikina sai kosteutta ja hieman eksotiikkaa turkkilaisesta jugurtista. Muuten maut tulevat vaniljaa lukuunottamatta torttujen päältä, eli mustikoista ja tuoreista persikoista. Näiden torttujen kanssa maistuisi loistavasti jäätelö tai kermavaahto.



Nämä persikka-mustikkatortut leivoin mieheni työpaikalle. 


maanantai 20. heinäkuuta 2015

Laituripullaa


Saimaan rannalla nautittiin nämä pullat yhdessä perheen ja lähisuvun, niin ja auringon!



 Voisilmäpullia, korvapuusteja ja vaniljakierteitä.


sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Chocolate croissant à la Pönniälä


Mökillä ja mökkiolosuhteissa elellään! Mutta ei sellaista paikkaa taida ollakaan, etteikö yhdet croissantit saada leivottua!



Tein perjantaina taikinan, eilen kaulitsin ja tänään aamusella leivoin ja kohottelin sekä tietysti paistoin. Kaikki sujui suuremmitta ongelmitta, vaikka keittiössä oli varmasti liian lämmin croissanttien tekoon. Pidin taikinaa jääkaapissa ohjetta kauemmin, jotta voi varmasti olisi aina ihan kylmää kun oli aika käsitellä taikinaa.


Puolet croissanteista sai suklaisen maun. Rouhin tummaa suklaata sisälle ja valuttelin kypsien jäähtyneiden croisanttien päälle vielä sulaa suklaata raidoiksi. Vielä ripaus tomusokeria ja herkut olivat valmiit.


 ps. kuvaaja oli kyllä niin lomalla, kun mökin pimeähkö hehkulampuilla valaistu kyökki osoittautui valokuvauksessa vaikeaksi, kuten kuvista näkyy.





lauantai 18. heinäkuuta 2015

Kesän marenkikakku


Yksi kesän ikisuosikki on marenkikakku. Kakku, joka sulaa suussa ja maistuu mansikalta!


Marenkilevyt paistoin päivää ennen kakun kokamista. Kakun toisessa välissä on mansikkakermarahkaa ja toisessa kinuskikermaa. Kakun päällä on mansikoita, kirsikoita ja viikunoita. Lisäksi pari suklaamintun lehteä 
sekä rouhittua marenkia.




 Marjakausi on parhaimmillaan. Mitä kaikkea sitä voisikaan leipoa!



torstai 16. heinäkuuta 2015

Jäätelöpikkuleivät


Jäätelöä... ei kun pikkuleipiä!

Murotaikinapikkuleipiä pikeerikoristelulla. 



 Kesäterveiset Saimaan rannalta!

tiistai 14. heinäkuuta 2015

Banaanileipää mustikoilla


Kylläpäs on herkkua! Minä en yleensä banaanista juurikaan piittaa, mutta tämä leipä vie kielen mennessään!


Ohje on todella helppo ja leipä on nopea valmistaa. Taikinaa ei vaivata tai vatkata, pelkkä sekoitus riittää. 
Tässä alkuperäinen ohje:



Makea lämmin leipä ja päälle voita! Täydellisyyttä hipova makuyhdistelmä!

sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Sunnuntaiaamun kasvispiiraat


Sunnuntaiaamun hiljaisuudessa oli ihana leipoa jotain ilman etukäteissuunnitelmaa,
ihan niistä raaka-aineista, joita sattui löytymään.


Nämä kasvispiiraat pitävät sisällään kuullotettuja kasviksia. Tarkemmin ananasta, keltaista ja punaista paprikaa sekä punasipulia. Piiraspohjan päälle levitin pestokastiketta ja kasvisten keskelle jätin pienen kuopan, johon rikoin kananmunan. Kananmunat olivat melko suuria, joten jätin osan valkuaisista käyttämättä. Niille löytyy taatusti joku muu käyttökohde.



Näihin piiraisiin olisi sopinut myös jokin juusto tai aurinkokuivattu tomaatti, mutta nyt ei jääkaapista moisia löytynyt.  Päälle sopivat loistavasti oman yrttitarhan yrtit.



perjantai 10. heinäkuuta 2015

Metsämansikka-vaniljajäätelöä karssuilla


Kesään kuuluu jäätelö, satoi tai paistoi!

Kokeilussa huippuhelppo ja ihana jäätelö, jonka koostumus on aivan täydellinen!


Perusohje on seuraava:

 Vaahdota:
1 prk kondensoitua maitoa
1 prk kuohukermaa
1 prk vispikermaa
1 prk vaniljakstiketta (vaahtoutuvaa)
1/2 dl glukoosisiirappia

Pakastimeen ainakin viideksi tunniksi. Herkku on valmista!

Minä maustoin metsämansikalla ja M&M karkeilla.



Kesälomaterkuin!
Elli

Suklaa-mustaherukkapikkuleivät



Pursotettavia pikkuleipiä suklaakuorrutteella ja kuivatulla mustaherukkarouheella


keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Kultainen kahvikakku suklaahipuilla


Appivanhempani ja äitini kahvittelivat eilen iltasella luonamme. Jotakin kahvin kanssa oli toki leivottava ja ensimmäisenä mieleeni tulikin peruskahvikakku. Leivoin kakun toissailtana.




Tein murotaikinakakun, jonka maustoin tummalla ja valkoisella suklaalla ja vaniljalla. Koristelussa päädyin melkoisen näyttävään ratkaisuun, olihan kakku liki ainoa kahvipöydän tarjottava. Kuorrutin kakun kolmella suklaalla. Ensin tein valkosuklaasta kuorrutuksen, jonka värjäsin keltaisella elintarvikevärillä. Seuraavaksi pursotin tummasta ja valkoisesta suklaasta raitoja. Ja kun sekään ei vielä tuntunut riittävän, tomuttelin kultapölyä vielä kakun toiselle reunalle. Kesäkakku kun oli kyseessä, kaipasi se toki vielä muutaman kauniin kukan kylkeensä.

 No juu, ehkä vähempikin olisi riittänyt, mutta näin tällä kertaa!